top of page

tieteellinen selitys

Jokainen "tiedemies" tai -nainen tietää että tiede havaitsee asioita, ei selitä niitä. Olisi länsimaisen tiedekäsityksen vastainen lähtökohta omata ennalta käsitys jonkin havaitun ilmiön muodostumisesta. Havaitsemme esimerkiksi että havaittu materia on 99.99999...% tyhjää tilaa ja että siitä muodostuneiden kappaleiden, vaikkapa maapallon ja kiven välillä on näkymätön köysi joka vetää niitä toisiinsa mutta emme selitä mikä tuon voiman muodostaa ja ylläpitää sitä. Havaitsemme että tuon kiven yksittäinen atomi koostuu osasista joilla jotkin laitteemme havaitsevat partikkelimaisen, ja toiset aaltomaisen, värähtelevän käyttäytymisen. Havaitsemme että kaikki kokemamme on vuorovaikutuksessa keskenään ja muuttaa jatkuvasti muotoaan. Jos yrittäisimme antaa asioille tieteellisen selityksen niiden fyysisessä todellisuudessa havaitun käyttäytymisen perusteella olisi kuin toteaisimme että huoneessa havaittu valo syntyy katossa olevassa lampussa, tai että kaikki syntyi alkuräjähdyksessä tyhjästä, eli tyytyisimme tietämättömyyteen. <3

Recent Posts
Archive
bottom of page