top of page

Hetkessä

Aika ja siihen verrannolliset vektorisuureet kuten liikenopeutemme ovat suhteellisia eli havainnoitsijan omia kokemuksia hänen määrittämäänsä vertailupisteeseen nähden. Jos joku mittaa automme nopeudeksi 99 km/h on se hänen kokemuksensa meidän liikenopeudesta. Samalla vastaantuleva voi tietysti kokea nopeudeksemme 188 km/h tai takanamme ajava 0 km/h. Ammattilentäjän elämä on ajan suhteellisuudesta johtuen konkreettisesti mitattuna erimittainen kuin hänen elämänsä olisi staattisessa toimistotyössä, jos mittarina käytetään hänen ranteessaan kulkevaa kelloa. Ajan mittaamisessa käytämme referenssinä planeettojen liikkeitä, tässä vaiheessa kehitystämme maapallon liikettä suhteessa aurinkokuntamme aurinkoon. Joskus ns. henkisissä opeissa painotetaan ajattomuuteen siirtymistä mikä ei ole nykyisellä ihmisaivojen rakenteella mahdollista eikä tarkoituksenmukaista. Tulevaisuudessa alamme hahmottaa aikavakiota jonka referenssinä käytetään galaksimme keskipistettä jonka ympärillä kaikki liikkuu tarkalleen samaa nopeutta, alamme puhua kosmisesta vuodesta. Sen kesto on noin 230 miljoonaa maavuotta ja sillä mitattuna ihmiskuntamme on alle vuoden vanha. Olemme nuoria ja monet meistä olivat mukana kun suunnittelimme maapallokoetta jota ennen olimme kokeneet samanlaisia kehityskaaria muilla planeettajärejstelmillä. Hyvää loppuvuotta. <3.

Recent Posts
Archive
bottom of page